Сайт на 4в клас - III ОУ "Д-р Иван Селимински" Сливен - 2007 г.

 
Сайт на 4в клас - III ОУ "Д-р Иван Селимински" Сливен - 2007 г.

 
Рейтинг: 3.00
(645)
Начало
Списък
Постижения
Фото Галерия
Символи
Творчество
Презентации
Полезни връзки
Софтуер
Изпрати SMS
Енциклопедия
За приятелството
За любовта
Смешки
Детска мода
Мотиви за учене
Съвети за деца и родители
Игри on-line
Анимации
Картички
Видео
Анкети
Форум
За контакти


Сливен - нашият красив град Новини Националните тестове за 4 клас

Новини / История и археология

15 Януари 07, 09:11
Уникална старинна тракийска монета на около 5 000 год., сечена по време на тракийския цар Ситалк се появява за пръв път

Плодивският колекционер и общински съветник Димитър Костов обяви, че е открил уникална старинна тракийска монета на около пет хиляди години, сечена при владичеството на тракийския цар Ситалк, която е единствена в света. Според него, тя е толкова автентична и уникална, че ревизира всички становища на наши и международни учени за хода на историята по нашите земи в разстояние на пет хиляди години.

Димитър Костов показа снимки на сребърната монетата и изтъкна основните и параметри - размер, тежест, дебелина и несиметричност, като подчерта, че всичко това, плюс вида и състава на среброто в нея, доказва хилядолетната и автентичност. Колекционерът подчерта, че изнася тези данни пред обществеността, за да бъде разпозната и с доказан български произход монетата, ако тя се появи на нумизматичния пазар и да се избегне подобен скандал като този с откритата край село Величково древна чиния. Според него пазарната цена на уникалната тракийска монета варира между петдесет и шейсет хиляди евро и в момента е семейна собственост на жена от село край Първомай, чиято самоличност се пази в тайна по негов съвет .

Този сребърен знак попълва бяло петно в историята на траките и на царете на племето одриси, категоричен е Димитър Костов. В неделя в Пловдив специално е пристигнал проф. Иван Маразов, който определил монетата като "откритие на годината".
Проф. Георги Китов също е запознат. Заради факта, че до сега монета от времето на Ситалк не е открита никъде по света, част от историците смятат, че е възможно той да не е сякъл пари. На една конференция преди десетина години проф. Александър Фол отхвърли тази теза и за това посвещавам намерената монета на него и на Института по тракология, допълни Димитър Костов.

Откриването на монетата на Ситалк станало съвсем изненадващо, дори за нейните собственици. Миналата сряда в офиса на пловдивския общински съветник пристигнала около 30-годишна жена от селата до Първомай. Така обясни Димитър Костов и се кълне, че нейната самоличност няма да разкрие в никакъв случай. Носела вързопче с 22 сребърни монети за оценка. Твърдяла, че са от дядо й и са предавани във фамилията по наследство като "бели пари за черни дни". За повечето жената можела да получи по около 20 лева.

В колекцията имало и обърната на ляво тетрадрахма на Филип Македонски, за която колекционерите биха платили между 300 и 400 лева.

Първоначално Костов предположил, че сребърната монета с кон върху лицевата страна, е някаква имитация или реплика на древен символ. Краката му се подкосили когато разчел по часовниковата стрелка "Ситалко". Заблуди ме и този кон, тъй като тракийските царе са поставяли своите образи върху сечените от тях монети, обясни нумизматът. Окончанието "ко" можело да се приеме като "принадлежи на Ситалк". Още първото измерване с електронна везна показало, че вероятно става дума за истинска монета. Личало си, че е щамповка, а не отливка.

Среброто е датирано по-късно и от химическа експертиза в София. Монетата е изследвана и от известния специалист Георги Гълъбов, който потвърдил нейната автентичност.

Съобщавам параметрите на монетата, за да не се появи изненадващо и тя на някой аукцион в "Кристис" и после да се спори къде е открита, мотивира се общинарят. Според него уникатът може да постигне цена от 50 - 60 хил. евро. Той е дал съвет на младата жена за сега да прибере на сигурно място парата и да си трае.

Потърсен за коментар от радио Пловдив, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров призова неизвестната собственичка да предаде монетата за анализ и изследавне, като гарантира нейната неприкосновеност и финансова обезпеченост при доказана автентичност, макар самият той да бе скептично настроен относно изнесеното от пловдивския нумизмат Димитър Костов.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1876