Сайт на 4в клас - III ОУ "Д-р Иван Селимински" Сливен - 2007 г.

 
Сайт на 4в клас - III ОУ "Д-р Иван Селимински" Сливен - 2007 г.

 
Рейтинг: 3.00
(645)
Начало
Списък
Постижения
Фото Галерия
Символи
Творчество
Презентации
Полезни връзки
Софтуер
Изпрати SMS
Енциклопедия
За приятелството
За любовта
Смешки
Детска мода
Мотиви за учене
Съвети за деца и родители
Игри on-line
Анимации
Картички
Видео
Анкети
Форум
За контакти


Сливен - нашият красив град Новини Националните тестове за 4 клас

Енциклопедия / Чудесата на света

26 Януари 07, 01:16
Александрийският фар

Александрийският фар е едно от Седемте чудеса на античния свят. Построен е около 290 г. пр.Хр. на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет. Светлината, която е излъчвал, е идвала от голям огън в основата му, който благодарение на система от огледала се е отразявал навътре в морето. При земетресение през 1375 г. фарът се е разрушил. Днес там се издига крепостта Каит Бей.

Представлявал е кула с височина 134 метра и за времето си е бил от най-високите конструкции, създадени от човек. Архитект на Фара е Сострат Книдийски. Изграждането му е отнело 5 години. Фарът е построен от бели камъни и бил изграден с трегери, а не със сводове. Имал е три етажа. Най-долу е основата, във формата на квадрат с площ 8,5 м2. Първият етаж е бил висок 57,7 м. Следва вторият етаж, който е бил с осмоъгълна форма и височина 27 м. На върха си Фарът е имал куполообразна част, подобна на минаре.


Александрийският фар представлявал и стратегическа крепост
 
Александрийският фар представлявал и стратегическа крепостСтените на кулата били облицовани с бял мрамор, а на върха й горял страхотен огън, отражението от който било пренасяно надалече, благодарение на сложна система от огледала.

Едно от седемте чудеса на света, което е свързано с образа на знаменития пълководец Александър Велики, е Александрийският фар. Градът Александрия, основан през 332 пр. Христа, се простирал по делтата на река Нил. Това бил един от първите градове, построени през епохата на елинизма. В Александрия се съхранявал саркофага, в който били положени мощите на Александър Македонски.

Пристанището на Александрия представлявало опасно място за речните търговци. Водите на Нил били буйни и носели със себе си купища камъни и дървета, които затруднявали лоцманите на корабите, пристигнали в Александрия от цял Египет. Ето защо било взето решението да се построи колосален фар, който да обезопаси корабоплаването. Фарът бил построен на остров Фарос, по пътя за Александрия.

Александрийският фар бил издигнат през 285 г. пр. Христа от архитекта Сострат Книдийски. Строителството му отнело цели 5 години. Александрия се превърнал в един от най-развитите търговски центрове и най-богатите градове в света. В услуга на архитекта, който работил по градежа, били цялата елинска флота и хиляди работници от каменоломните.

Фарът представлявал триетажна гигантска кула, която била висока 120 метра. Това бил и първият сериозен "съперник" на египетските пирамиди. Стените на кулата били облицовани с бял мрамор, а на върха й горял страхотен огън, отражението от който било пренасяно надалече, благодарение на сложна система от огледала. Войници качвали дърва за огъня до върха на фара по спирална стълба.

Александрийският фар представлявал и крепост, а не само помощно съоръжение за безопасно мореплаване. Той бил идеален наблюдателен пост, от който било възможно да се разгледа добре числеността на вражеския флот, докато корабите приближавали Александрия.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.388