Сайт на 4в клас - III ОУ "Д-р Иван Селимински" Сливен - 2007 г.

 
Сайт на 4в клас - III ОУ "Д-р Иван Селимински" Сливен - 2007 г.

 
Рейтинг: 3.00
(645)
Начало
Списък
Постижения
Фото Галерия
Символи
Творчество
Презентации
Полезни връзки
Софтуер
Изпрати SMS
Енциклопедия
За приятелството
За любовта
Смешки
Детска мода
Мотиви за учене
Съвети за деца и родители
Игри on-line
Анимации
Картички
Видео
Анкети
Форум
За контакти


Сливен - нашият красив град Новини Националните тестове за 4 клас

Новини / История и археология

31 Януари 07, 12:17
Сливенски археолози спасиха тракийски меч и колесница от иманяри

Археолози от Регионалния исторически музей спасиха тракийски меч и част от тракийска колесница от иманяри преди десетина дни. Ценните находки били открити в разкопана гробница в землището на квартал "Речица". "За жалост иманярите пак ни изпревариха, каза археологът Николай Сираков. Сътрудник на музея се обади и отидохме да проверим какво е останало в гробницата. Иманярите бяха изкопали доста голям трап, южно от надгробната могила, в който намерихме само желязото". Ненужното за иманярите "желязо" всъщност е ценна находка за археолозите. В трапа са останали металните обръчи, оси и колела на тракийска колесница, няколко медни обкови и прегънат тракийски меч. Прегъването на оръжието на починалите воини е характерен ритуал при северните народи и при траките. В една от гробниците, открити от доц. Георги Китов в Долината на тракийските царе, е открит златен лавров венец, чиито листчета били откъснати и поставени до мъртвия воин. Символиката при погребенията на знатните траки е била от изключителна важност, любимите предмети на мъртвите също са "умирали" с тях, казват траколози.
"Когато намерят колесница, иманярите взимат предимно бронзовите апликации, с които е украсена и които обикновено изобразяват различни богини. Някои орнаменти са направени и от благородни метали. Затова са доста ценни и търсени от западни колекционери. Намерените от нас вещи са принадлежали на тракийски аристократ от римската епоха, тъй като откритото е характерно за знатните тракийски погребения", каза още Сираков. В момента откритите тракийски предмети се съхраняват в музея, но в най-скоро време ще започне тяхната реставрация и консервация. След това ще бъдат подредени в експозиция, за да ги видят посетителите на културната институция.
Това е вторият тракийски меч, намерен от археолозите край Сливен през последните няколко години. Преди време пак в разграбена гробница са открити същите предмети - меч и части от колесница. В момента те са притежание на сливенския исторически музей. В последните години иманярите са се активизирали много и масово унищожават ценни паметници на културата. Разкопаната могила не е проучвана от археолозите на Историческия музей, поради липсата на пари. За това лято са планирани проучвания на няколко могили източно от Сливен. "Наоколо има страшно много могили, но разкопаването само на една от тях струва около 50 000 лв. за сезон. Изправени сме не само пред невъзможността да проучим тези паметници на културата, но и да ги защитим от набезите на иманярите", допълни археологът.
Регионалният исторически музей е поканил за научен ръководител на летните разкопки край Сливен българския "Индиана Джоунс", археологът доц. Георги Китов. Очаква се той да пристигне през пролетта и да избере терена за предстоящото проучване.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.2437