Сайт на 4в клас - III ОУ "Д-р Иван Селимински" Сливен - 2007 г.

 
Сайт на 4в клас - III ОУ "Д-р Иван Селимински" Сливен - 2007 г.

 
Рейтинг: 3.00
(645)
Начало
Списък
Постижения
Фото Галерия
Символи
Творчество
Презентации
Полезни връзки
Софтуер
Изпрати SMS
Енциклопедия
За приятелството
За любовта
Смешки
Детска мода
Мотиви за учене
Съвети за деца и родители
Игри on-line
Анимации
Картички
Видео
Анкети
Форум
За контакти


Сливен - нашият красив град Новини Националните тестове за 4 клас

Енциклопедия / Древни цивилизации

25 Февруари 07, 09:20
Гърците разбиват персите в битката при долината Маратон
 
Гърците разбиват персите в битката при долината МаратонЛегендата гласи, че след края на битката към Атина се отправил маратонец, който пробягал 42 километра, за да донесе добрата новина за победата на гражданите на гръцката столица.

Американски астрономи оповестиха, че общоприетата дата, на която историците считат, че се е разразила битката при долината Маратон, най-вероятно е грешна. За легендарното сражение досега се смяташе, че се е провело на 12 септември 490 година пр. Христа. На тази дата при долината Маратон атинските бойци посрещнали настъпващата армия на персите и успели да я разгромят, спечелвайки невероятна победа.

Историците смятат, че въпросната битка и последвалият я триумф на гърците се превръщат в ключов момент в развитието на западната цивилизация. Следва разцвет на атинската култура, която постига големи успехи в областта на математиката, драмата, философията и астрономията.

След края на битката към Атина се отправил маратонец, който пробягал 42 километра.Легендата гласи, че след края на битката към Атина се отправил маратонец, който пробягал 42 километра, за да донесе добрата новина на гражданите на гръцката столица. При пристигането си маратонецът възкликнал: “Празнувайте, гърци, ние сме победителите!”, след което паднал мъртъв на земята. За повечето учени обаче тази история не представлява нищо повече от древногръцки мит.

Датата на сражението при Маратон е определена през XIX-ти век от историка Август Бек, който се осланя на записките на летописеца Херодот, направени след сражението. Херодот пише, че Атина се обърнала за помощ към Спарта. Разстоянието между двата града било около 240 километра. Спартанците отхвърлили молбата на събратята си и заявили, че не могат да влязат във война по време на религиозния празник Карнея. Именно този празник дал основание на историка Бек да определи датата на сражението при Маратон.

Доналд Олсън от университета в Тексас и неговите колеги считат, че датата определено е грешна. Карнея е спартански празник, затова и датата на битката е определена от Бек по спартанския календар, който е различен от този на Атина. И двата календара се основават на лунните цикли, но не са идентични. Според астрономите спартанският календар се движи с месец напред от този на Атина. Това означава, че в действителност битката при долината Маратон се е състояла на 12 август 490 г. пр. Христа.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.7821